Stolpenburg

 

stolpenburg1

 

 

 

 

 

 

 

Stolpenburg is een boerderij gelegen aan de Herenweg in Moerkapelle ( gemeente Zuidplas) in Nederland.

De boerderij is een van de weinige Zuid-Hollandse stolpen. Dit is een boerderijtype dat vooral voorkomt in de Noord-Hollandse streek West-Friesland. De boerderij is in opdracht van Balthasar Coymans, geboren 1618, uit Haarlem rond 1660 gebouwd. Daarmee is het op een na het oudste gebouw in Moerkapelle.

 

Alleen het landhuis Het Land van Belofte, gebouwd in opdracht van Johan Herrewijn Junior, zwager van Coymans, is ouder. Stolpenburg is een rijksmonument.

 

 

 verheul

 

 

 

 

Rond 1700 verrezen kapitale boerderijen in de Wildevenen, waaronder de Stolpenburg.

 

Het middengedeelte van de voorgevel bekroond door een hoge puntgevel, door een wolfdak verbonden met het grote dak. Links een opkamer. Vensters met luiken en zes- en vierruitsschuiframen.

 

Balthasar Coymans, (Dordrecht, 15 maart 1618 - Haarlem, 19 november 1690) was de zoon van Josephus Coymans (1591-1660) en Dorothea Berck. Coymans trouwde op 2 november 1642 in Rotterdam met Anna Prins. Balthasar Coymans hertrouwde in 1652 met Maria van Herrewijne. Het echtpaar kreeg tien kinderen, van wie de meesten niet oud zijn geworden. Balthasar Coymans werd begraven in de Grote Kerk te Haarlem.