Het laatste dammetje

 

laatste

 

 

 

Er was eens een dammetje bij een gasstation. Al jaren gaf het dammetje recreanten uit Moerkapelle toegang tot het Bentwoud. Iedereen was tevreden, maar toch moest het dammetje weg.

We zullen ze krijgen, die horigen ten zuiden van het Bentwoud, riep de commissaris van de Koning. En dus op zekere dag verscheen een grote graafmachine om het dammetje weg te graven.

 

 wegdam

 

 

 

Eerst maar eens het riet weggraven dacht de machinist van de graafmachine. Zo gezegd zo gedaan, daarna de rest van het dammetje.

 

Oeps het water staat aan de ene kant veel hoger dan aan de andere kant. Eerst maar even de provincie bellen, dacht de schrandere machinist. Dat was schrikken daar bij de provincie. We sturen meteen een boswachter met een duimstok was het antwoord. En ja hoor het waterpeil aan de ene  kant van het dammetje stond een meter hoger dan aan de andere kant.

 

wegdamvervolg

 

 

 

 

 

Daar zijn dammetjes toch voor riep het benauwde dammetje nog.

 

 

 

De provincie had het er maar moeilijk mee en de commissaris van de koning riep boos dat het dammetje dan maar moest blijven. Wel eerst flink omwoelen hoor, zodat de horigen uit het zuiden niet over het dammetje kunnen, anders is alles voor niets geweest, riep hij nog. Zo mocht het dammetje nog even blijven, al leefde het niet lang en gelukkig.

 

damweg1

 

 

 

 

 

16 februari 2016 werd het laatste stukje grond, dat vanuit het zuiden toegang tot het Bentwoud gaf, weggegraven.

 

De gemeente Alphen aan den Rijn kan trots zijn op het resultaat. Of niet? Stel je krijgt een cadeau, laten we zeggen 800 ha natuurgebied. Een cadeau meteen doorverkopen is natuurlijk niet netjes. Maar de gemeente Alphen denkt meteen aan verdienmodellen. In het westen van het Bentwoud, bij Benthuizen, is een grote bouwput. In het noorden heeft de gemeente nog steeds landgoederen in de aanbieding.