Landgoed Land van Belofte

 

belofte2

 

 

 

 

Het Land van Belofte is een 17e-eeuwse hofstede bij de Hildam in de Zuid-Hollandse Wilde Veenen-polder. Omstreeks 1660 liet Jan Herrewijn junior uit Haarlem de hofstede bouwen. Zijn vader was een van de grondleggers (bedijkers) van de Wildeven.

 

 

De geschiedenis van het Land van Belofte begint in 1655 toen de polder De Wilde Veenen ( één van de oudste droogmakerijen in Schieland ) onder Moerkapelle droog viel. Om uit de kosten te komen moesten er boerderijen gebouwd worden om het land te kunnen exploiteren. In de vele pachtcontracten uit die tijd bedong de landeigenaarverpachter voor zijn gezin het recht om een kamer in de hofstede – “de herenkamer “-  te gebruiken en daar van tijd tot tijd te komen logeren. De boerin moest dan ook voor de gasten koken en de kamer schoonhouden.

 

 

 befofte3

 

 

 

 

 

 

 

Zo omstreeks de jaren 1660 verrezen kapitale boerderijen waaronder die van het Land van Belofte.

 

De aanwezigheid van een mooie grote opkamer en een ruime gewelfde kelder, welke voor de eigenaar bleven, maakt duidelijk dat het gebouw niet alleen bedoeld was als boerderij. Het werd door de eigenaar ook gebruikt als buitenverblijf en deed tevens dienst als jachthuis.

 

belofte1

 

 

 

De hofstede is gebouwd op een donk, een bult zand in het veen en wordt omgeven door een parkachtige landschapstuin van ca. 10 ha. Het landgoed heeft een boomgaard, moestuin, schapenwei, scharrelvarkens - en kippen.

Land van Belofte is officieel Huis der Gemeente van de gemeente Zuidplas.

 

Bij mooi weer is het zelfs mogelijk om elkaar midden in de tuin of boomgaard het jawoord te geven. De aanvraagprocedure voor het trouwen loopt via Burgerzaken van de Gemeente Zuidplas,

 

www.gemeentezuidplas.nl/              Promotie filmpje:  Land van Belofte